Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Historier fra Gribskov (2:3) - Kongernes legeplads

Når Gribskov bliver et centrum i den kommende nationalpark ”Kongernes Nordsjælland” er det med god grund, for det var her de skiftende konger gik på jagt og her, der blev opdrættet fine ferskvandsfisk i specielle fiskedamme til de kongelige borde på bl.a. ”ferieslottet” Frederiksborg Slot.

Der er stadig mange synlige beviser på de kongelige aktiviteter i Gribskov. En nu udtørret kanal snor sig langs bakkerne fra Gribsø til voldgraven omkring Frederiksborg Slot. Den blev gravet i 1570´erne på foranledning af Frederik den 2., der skulle have ført frisk vand til de mange fiskedamme og til den ildelugtende voldgrav. Her skulle det tilførte vand ligeledes benyttes til driften af en vandmølle. 

På kanalens 8 km lange forløb er der kun et fald på 20 meter, så det har været et efter datidens forhold imponerende ingeniørarbejde. Hvorfor kanalen mistede sin betydning – og hvordan den er konstrueret, så al vandet ikke blot forsvandt i undergrunden undervejs i forløbet, har programmets fortæller Flemming Rune ingen forklaring på.

BOEGER lille”Kanalen er aldrig blevet undersøgt af arkæologer og er i det hele taget et ubeskrevet blad i historien”, fortæller Flemming Rune, der dog har skrevet om både kanalen og de mange fiskedamme i sit stort anlagte tobindsværk om Gribskov.

Når man går tur ad Gribskovs mange stier bemærker man, at de er snorlige. Et par steder i skoven mødes otte veje i en ”stjerne”. Her blev der dækket op til kongen og hans følge, når de var på jagt. Mens jægere og hundekobler jagede vildtet, nød de kongelige deres mad og drikke, indtil et jagthorn gav signal til, at en speciel hjort var angrebet, men endnu ikke dræbt. Kongen kunne da vælge én af de otte veje frem til byttet, der blev endeligt nedlagt af den kongelige ”Hirchfänger”.

Denne form for ”parforcejagt” blev indført efter fransk skik, men de lige jagtveje og ”stjernerne” er helt unikt bevaret i netop Gribskov. Ved én af ”stjernerne” er opstillet en minde om Søren Kierkegaard, der fik inspirationen til værket ”Stadier Paa Livets Vei” netop i Gribskov inspireret af de 8 veje, der mødes i en ”stjerne”.

FRANTZ FLEMMING_lille

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.