Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Sofias historie - i skyggen af holocaust

I programmet ”Sofias historie – I skyggen af holocaust” fortæller den 56-årige Sofia Kuperman om sin opvækst og de psykiske problemer, som er forbundet med det at være barn af Holocaustoverlevende. En stærk beretning om krigens ”spøgelser” - og de eftervirkninger - der vandrer fra generation til generation.

”Din lille Hitler! Det lykkes ikke Hitler at slå mig ihjel, men du vil slå mig ihjel! - Den slags bemærkninger er jeg vokset op med i mit barndomshjem. Hver eneste dag.”
Blikket er fast, da Sofia Kuperman fortæller om sin opvækst. Hun fortsætter: ”- Og det er derfor jeg siger, at når man er barn af holocaustoverlevende, lever man selv i skyggen af holocaust.” Det er tydeligt, at hun har fortalt historien mange gange, når hun turnerer rundt i landet med sit foredrag ”Holocaustsyndromet”. I begyndelsen var det svært at bryde tabu og tale højt om familiens problemer, men nu har det nærmest en terapeutisk virkning at stå på scenen. Hver gang skræller hun med egne ord yderligere lag af historien.

Sofias historie_nyt_mindreSofia Kuperman er født og opvokset i Polen i 50’erne. I 1971 kom hun til Danmark som politisk flygtning sammen med sin familie, og hun arbejder i dag som freelanceskribent og foredragsholder. Begge hendes forældre var Holocaustoverlevende og stærkt tynget af deres oplevelser under krigen. Det satte sit præg på familielivet og Sofia har efterfølgende måttet kæmpe med manglende selvværd, skyldfølelse, angst - og en stor vrede. Hun har haft svært ved at etablere ligeværdige relationer til andre mennesker - og de kæresteforhold og venskaber, som hun i tidens løb har haft, var præget af et offer/bøddel forhold. - ”Når jeg kommer tæt på andre mennesker, synes jeg hurtigt, at jeg kan mærke, at de vil styre mig. Og jeg trækker mig altid tilbage, fordi jeg er bange for at blive såret og ende som et offer.” I dag lever Sofia derfor alene og har mistet kontakten til sin øvrige familie.

”Sofias historie – I skyggen af holocaust” er en stærk beretning om krigens spøgelser og eftervirkninger. Programmet er optaget i 2013.


   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.