Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Olivenruten (4:5): Giganternes kamp

Går man bag den romantiske facade af olivenlundene, kan man i et program som olivenruten, ikke ignorer den kommercielle krig mellem Italien og Spanien.

Førertrøjen i olivenduellen er estimeret til at være milliarder værd på det globale marked. Til sammen kontrollerer Spanien og Italien 70 % af verdens olivenmarked. Olivenindustriens uigennemtrængelige univers er normalt lukket land for den almindelige offentlighed. Det er proppet med hemmeligheder, tilknyttet laboratorier, offentlige propaganda og markedstingstrategier. Og med enorm finansiel satsning. I olivenruten får du mulighed for at komme med…

De to ledere i både Spanien (Carbonell) og Italien (Mataluni), såvel som de to ”haut-de-gamme-artisans”, personliggør denne giganternes kamp… I verdenen af kvalitetsprodukter som ”Organisk luksusolie” har Italien længe været en del af spillet, som man kan se hos olivenudbyder Toscani.
Men spansk olie som ”LA. Organisk” er ved at indhente konkurrenterne.
I konsumentmarkedets verden er det Carbonnels spanske marketingdirektør Alberto Gallardo og Biagio Mataluni, barnebarn af grundlæggeren af det italienske firma Mataluni, der guider os gennem dette økonomiske univers, som ikke længere er noget landbrug, men maskiner og computere, der styrer produktionen.

Vi besøger deres fabrikker i Montesarchio og Cordoba, og ser hvordan tonsvis af olie, i løbet af ganske få timer, bliver hældt på flaske, mærket op, pakket og gjort klar til at blive sendt ud til supermarkeder i hele verdenen.
På denne rute erfarer vi, at krigen blandt giganterne snart bliver ændret af nye fremadstormende rivaler fra Tyrkiet, Kina, Brasilien, Australien… alle disse lande har tænkt sig at være en del af højkonjunkturen i det nu globale olivenmarked. Og ved at flytte det længere og længere væk fra Middelhavet, står vi tilbage og spekulerer på, om vi mon nu mister det, der gør olivenkulturen så speciel.


   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.