Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Bi Skaarups bedste (10:16): Gammelt brød og historiske kager (3)

Serien om historisk bagværk slutter af med Sarah Bernard kagens historie og et besøg på La Glace, men først skal der bages hollandsk hvedebrød og kringle.

Normalt havde historiske kogekone Bi Skaarup sit historiske madcenter på Nordfalster, men hun forstod sig også på at bage i det gamle brændekomfur i Herregården fra Fjellerup på Djursland.

Da brændekomfuret blev almindeligt i de danske køkkener fra sidste halvdel af 1800-tallet, var det en revolution for datidens madlavning og bagekunst. Samtidig kom der velstand i mange danske hjem og dermed også et behov for finere bagværk end fortidens grove rugbrød og rustikke kager. Det fine franskbrød er et eksempel, men da Bi Skaarup ledte efter en gammel opskrift på franskbrød, kunne hun ikke finde nogen. Først da hun ledte i en tidlig udgave af Madam Mangors kogebog, kom der en forklaring på mysteriet. Dengang hed det ikke et ”franskbrød”, men et ”hollandsk hvedebrød”.

Hvordan man bager hollandsk hvedebrød og en kringle med diverse fyld og pynt kan seerne finde ud af, når 3. del af ”Gammelt brød og historiske kager med Bi Skaarup” sendes på dk4.

Ingen fortælling om historisk konditorkunst uden et besøg på La Glace i hjertet af København. Her skabes stadig en lang række af de historiske kager – bl.a. den såkaldte ”Sportskage” og selvfølgelig Sarah Bernard kagen, som Bi Skaarup og køkkenskriveren Frantz Howitz efterfølgende fik lyst til at afprøve. Resultatet af anstrengelserne kom ikke til at se så godt ud, som det La Glace´s mesterkonditor kan præstere. Smagen var der til gengæld ikke noget i vejen med, kunne Frantz Howitz berette efter optagelserne var sluttet ude på Frilandsmuseet og den fine herregård fra Fjellerup.

Opskrifterne kan ses på adressen: www.historiskmad.dk





   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.