Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Bog og forfatter: Jens Andersen og Astrid Lindgren

”Denne dag, et liv - En Astrid Lindgren-biografi” er vel nok den bedst anmeldte danske biografiudgivelse i det forgangne år, men den er langtfra den eneste, som forfatteren Jens Andersen har skrevet.

Det at skrive biografier, først og fremmest over afdøde personligheder såsom Thit Jensen, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, Ole Lund Kierkegaard, H. C. Andersen og nu Astrid Lindgren, er blevet Jens Andersens skæbne. Udover at skrive udførlige biografier er Jens Andersen ligeledes en eminent foredragsholder, og det kommer dk4s seere til at nyde godt af i ”Bog og forfatter”, der denne gang har Frantz Howitz som vært og interviewer.

”Når du pludselig begynder at vide mere og mere og kommer dybere og dybere ned i de lag, der er i det menneske, som du så siden skal fortælle historien om, så sker der en art forførelse i processen. Man bliver forført. Man bliver trukket nogle steder hen, hvor man ikke selv er herre over stoffet. Det er ens hovedperson, der trækker i én dybt nede fra graven”, fortæller Jens Andersen bl.a. i interviewet. Det erfarede han allerede, da han skrev sin allerførste biografi ”Thit – den sidste valkyrie” om forfatterinden og debattøren Thit Jensen. Midt under skriveprocessen dukkede Thit Jensens dagbøger helt uventet op i en skotøjsæske fra bunden af et klædeskab hos én af Thit Jensens fjerne efterkommere. De dagbøger kom til at give nogle helt nye dybder i historien om Thit Jensen, som Jens Andersen efterfølgende var nødt til at formulere helt om. Det arbejde kom til at skabe hele det erfaringsgrundlag, som han sidenhen byggede på også i forbindelse med Astrid Lindgren-biografien.

Frantz Howitz har i sin tilrettelæggelse af interviewet fokuseret på Jens Andersens arbejdsproces, der er mere langvarende end den proces de såkaldte ghostwriters er igennem, når de er redskaber for diverse kendte nulevende personligheders erindringer. Her får ghostwriteren måske et halvt år til processen, mens Jens Andersen bruger minimum to år. Derefter har udgivelserne et langt efterliv, hvor Jens Andersen skal leve med fx Astrid Lindgren mindst et år frem i tiden, hvor foredrag om den verdensberømte forfatterinde til bl.a. Pippi-bøgerne fylder godt op i hans kalender.

Selvom interviewet med Jens Andersen først og fremmest handler om de processer, han er igennem, inden en biografi ligger klar til udgivelse, står programmet selvfølgelig også i Astrid Lindgrens tegn. Her fortæller Andersen bl.a. om noget af det, der overraskede ham ved hendes personlighed – bl.a. hendes ofte store ensomhedsfølelse, som også giver sig udtryk i hendes fortællinger fx slutningen af Pippi-bøgerne. Her sidder Pippi helt ene og kigger ind i et tændt stearinlys, inden hun puster det ud. Måske et sindbillede på Astrid Lindgren selv.

Frantz Howitz har tidligere tilrettelagt programmer med Jens Andersen for TV 2 (om Thit Jensen og hendes dagbøger med bl.a. Ghita Nørby) og DR (”Mellem Scylla og Charybdis” i forbindelse med Tom Kristensens 100 års fødselsdag).
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.