Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Per Cederholms jul med pynt og legetøj

Multikunstner, legetøjsekspert og marskandiser Per Cederholm byder indenfor i sit univers af legetøj, dukkehuse og hjemmedesignet julepynt.

”Gensyn på dk4” giver mulighed for at se, eller gense, skatte fra dk4’s tv-arkiv. Udsendelsernes tekniske kvalitet er af ældre dato.

Den 2. november 2017 mistede verden et af de helt store legebørn, multikunstner, legetøjsekspert og marskandiser Per Cederholm.
I 2015 besøgte dk4’s Frantz Howitz den farverige personlighed der bød indenfor i sit univers af legetøj, dukkehuse og hjemmedesignet julepynt.

At komme hjem til multikunstneren Per Cederholm må, for legetøjsentusiaster, være som at træde ind i Aladdins Hule. Fra gulv til loft er der spækket med skabe fyldt med rariteter kunstfærdigt udstillet i legetøjsmiljøer eller dukkehuse. Bl.a. har Per Cederholm indrettet en fireværelses lejlighed for et herrepar, der samler på erotisk kunst. Alt selvfølgelig i dukkehusformat. Det gælder også en gammel nisse og juletræet med mundblæste glaskugler.

Per Cederholms_jul_med_pynt_og_legetoej_5_lilleSelvfølgelig skal programmet først og fremmest handle om julens pynt, hvor Per Cederholm gennem mange år har eksperimenteret med nye former uden dog at bryde med traditionerne. Bl.a. har han skabt julepynt med den amerikanske præsident Obamas ansigt som dekoration iført englevinger. ”Det var der mange, der blev vrede over”, fortæller Cederholm til programmets vært og tilrettelægger Frantz Howitz. Obama som julepynt følger dog en gammel tradition. Dengang flyvemaskinen og luftballonen blev opfundet, blev det også indlemmet i juletræspynten i bl.a. U.S.A., ligesom både dannebrogsflag og trommen i den danske juletræstradition har en nationalpolitisk baggrund i den dansk-slesvigske krig.

Hvert år eksperimenterer Per Cederholm med at skabe et nyt stykke julepynt. I år er det blevet til engle skabt af glansbilledansigter, gammelt iturevet tyl og stofrester samt englevinger præget i guldbelagt pap indkøbt i udlandet. Hver engel er et unika. Hvor englevingerne er købt, er en forretningshemmelighed, for englene sælges rundt omkring på jule- og loppemarkeder.

Per Cederholms_jul_med_pynt_og_legetoej_3_lillePer Cederholm er legetøjsekspert og er i fuld gang med at skrive en stor bog om legetøjets udvikling fra depressionens dage i 1935 og op til år 2000. Tidligere har han haft stor succes med en bog om legetøjsbamsens udvikling gennem 100 år og en bog om, hvordan man kan benytte ikoner til dekoration af æsker, julepynt og meget andet. 

Selv ejer Per Cederholm en betydelig samling gammelt legetøj, og en del af det egner sig fortrinligt som juletræspynt. Gamle biler, bamser og dukker – bl.a. en meget politisk ukorrekt ”negerdukke”. ”Jeg ved godt, at jeg vil blive lagt for had ved at kalde den en negerdukke, men man må se det i den kulturhistoriske sammenhæng”, er Per Cederholms holdning.

Per Cederholms_jul_med_pynt_og_legetoej_4_lilleSiden midten af 50´erne har LEGO ligget under snart sagt alle juletræer, hvor der er børn til stede. Det samme er tilfældet i programmet ”Per Cederholms jul med pynt og legetøj”, hvor juletræet bliver pyntet på tre vidt forskellige måder. Undervej bliver der fortalt gode historier om julepynt og legetøj, bl.a. hele den spændende baggrundshistorie om de verdensberømte LEGO klodser.

NB. – Der vises billeder, der kan virke anstødelige. Her er det ikke nissemænd, der tænkes på…

Per Cederholms_jul_med_pynt_og_legetoej_6_lille
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.