Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Hus forbi

Kameraet snurrer og Michael rømmer sig: ”En typisk dag for mig? – jamen, så køber jeg nogle aviser og får dem solgt hen ad vejen. 

Så har jeg til mad og jeg har til… jeg ryger lidt tjald engang imellem, og så drikker jeg nogle bajere. Så hænger dagen sammen. Er det en dårlig dag, mand, så bliver jeg nødt til at knokle. Så har jeg kun til aviser næste dag og til lidt at spise om aftenen. Det er lidt op og ned.” Han skutter sig og hoster - lungebetændelsen er ikke helt ovre endnu.

Det er den 14. december 2005, og dk4 har sat op til interview på Kultorvet midt i København. Vi har lånt strøm til lamperne hos pølsemanden ved siden af. Scenen er en del af den dokumentarudsendelse, vi er i gang med at lave om avisen ”Hus Forbi”, og Michael er en af tre hjemløse, som vi følger for en dag.

Han er 48 år og hjemløs på syttende år. De seneste syv har han solgt ”Hus Forbi” i København. Nu fortæller han om, hvordan det er at leve på gaden og om, hvad avisen betyder for ham: ”Den gør jo, at jeg er fri for at handle med ditten og datten. Den gør, at jeg kan lave en reel løn hver dag, så jeg i hver tilfælde kan eksistere – og det gør den også for mange andre.”

Det skønnes, at der findes mellem 12-15.000 hjemløse i Danmark. Heraf bor ca. 5000 i København. I programmet "Hus Forbi" sætter dk4 ansigt på tre af dem, når Michael, Peter og Mos fortæller om, hvordan det er at leve på gaden.

Men "Hus Forbi" er også titlen på en gadeavis, som hjemløse sælger rundt omkring i Danmark. Avisen var på gaden første gang i 1996 i anledningen af FN’s internationale fattigdomsår. Og avisen må betegnes som en stor succes. Her i 2016 den et månedligt oplag på 85.000 eksemplarer.

"Hus Forbi" har til formål at skabe debat og dialog om hjemløse - og at give sælgerne mulighed for at at tjene deres egne penge - og have noget at stå op til. Programmet følger tilblivelsen af avisen - og er med når Michael, Peter og Mos er på arbejde.


”Gensyn på dk4” giver mulighed for at se, eller gense, skatte fra dk4’s tv-arkiv. Udsendelsernes tekniske kvalitet er af ældre dato.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.