Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Malerne på Skagen (3:4)

”Gensyn på dk4” giver dig mulighed for at se nogle af de skatte vi gemmer i vores arkiver. Bare fordi en samtale er forgået tilbage i de dage, hvor fjernsyn blev produceret i SD, eller med personer, der ikke er mere, kan der stadig være guld at hente. Vi håber i nyder vores ”vindue”.

I 2008 var Frantz Howitz med Lise Svanholm på Skagen og på Den Hirschsprungske Samling i København for at tilrettelægge en serie på i alt fire programmer om Skagensmalerne, med udgangspunkt i Lise Svanholms anmelderroste bog ”Malerne på Skagen”.

I 2008 var Frantz Howitz med Lise Svanholm på Skagen og på Den Hirschsprungske Samling i København for at tilrettelægge en serie på i alt fire programmer om Skagensmalerne, med udgangspunkt i Lise Svanholms anmelderroste bog ”Malerne på Skagen”.

Bogen fortæller ikke blot om P.S. Krøyer, Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann, Viggo Johansen og alle de andre kunstnere, der blev draget af Skagens lys, men sætter også malerne ind i en kunsthistorisk sammenhæng og fortæller historien om Skagen bys udvikling.

Hovedhistorien i 3. del af ”Malerne på Skagen” er selvfølgelig forholdet mellem Marie og P.S. Krøyer, men der gøres også rede for P. S. Krøyers opvækst som søn af en sindslidende norsk mor og en ukendt far. Krøyers adoptivfar giftede sig med P.S. Krøyers moster – og lavede derudover barn med en anden af hans mostre. Begge børn voksede op i København som søskende, så det var ikke helt almindelige familieforhold, den unge Peder Severin voksede op under. Selvom Peder Severin blev betragtet som dum, fandt adoptivfaderen hurtigt ud af, at han kunne tegne og male, og han kom hurtigt på Kunstakademiet.

Da P.S. Krøyer første gang kom til Skagen, var malervennen Michael Ancher ikke begejstret. P.S. Krøyer var en konkurrent, og Ancher ønskede at have Skagen for sig selv. Da P.S. Krøyer fx kom anstigende I Anchers have med sit malergrej for at gengive den velkendte kunstnerfrokost ”Hip, hip hurra”, blev han vist bort. I stedet måtte Krøyer ty til at male sit berømte maleri i Brøndums have.

Krøyer fik hurtigt en veninde i Skagen i den jævne Helene Christensen, der er én af de interessante personer i dramaet om Marie og P.S. Krøyer. Michael Ancher fik Krøyer til at bryde med Helene, som han ikke anså som en værdig partner for den allerede dengang internationalt kendte maler. Straks derefter traf han i Paris sin kommende kone – Marie, der havde en brudt forlovelse med én af Hirschsprungs sønner bag sig.

Skagensmaleren Viggo Johansen havde I 1880 giftet sig med Anna Anchers kusine Martha Møller, der var en god veninde med den forsmåede Helene Christensen, og da Marie første gang ankom til Skagen, opstod der både sladder og intriger. Bl.a. blev det bragt til torvs, at Marie havde fået finansieret sin rejse til Paris af Hirschsprung - og at hun således skulle have ”solgt sig” for 200 kr. (det var mange penge i 1880´erne). – Det faldt Martha Johansen så meget for brystet, at hun forbitret forlod Skagen og først vendte tilbage 25 år efter.

På P.S. Krøyers dødsleje var det bl.a. Helene Christensen, der var ved hans side. Han skulle ved den lejlighed have fået af vide, at hun i hemmelighed havde født hans barn, - noget der var en stor overraskelse for Krøyer. ”Vi er nogle kunsthistorikere, der har gravet i den historie, men vi kan ikke berigtige den”, fortæller Lise Svanholm til dk4s programtilrettelægger Frantz Howitz.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.