Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Arkæologien rundt: Borgring 2016

”Arkæologien Rundt” har aflagt Vikingeborgen Borgring et besøg under udgravningerne og følger op med de nyeste, overraskende teorier.

Arkaeologien rundt_Borgring_2016_Stamford_keramik_lilleDa dk4s Frantz Howitz besøgte udgravningen af Vikingeborgen Borgring den 18. juli, vidste man ikke det, man ved i dag. Et tilsyneladende ubetydeligt fund af nogle potteskår er komme til, og de vender nu op og ned på de teorier, man hidtil har haft om vikingeborgens endeligt. Potteskårene blev fundet i den nedbrændte østport, hvor der også er gjort fund af perler, slibesten og noget, der kan se ud til at være værktøj.

Man har hele tiden troet, at i hvert tilfælde to af borgens porte (nord -, og østporten) er blevet nedbrændt i forbindelse med oprøret imod Harald Blåtand, men det viser sig nu, at branden øjensynligt har fundet sted langt senere nemlig engang imellem år 1000 og 1025. Nærmere analyser af de nyfundne potteskår viser nemlig, at der er tale om en helt speciel anglo-skandinavisk type, som kaldes Stamfordkeramik. Netop denne keramiktype er speciel, da den kun findes registreret i Danmark og i Lund fra fundlag, der hører første fjerdedel af 1000-årene til. Derfor er den god at datere efter og er det vigtigste indicium på, i hvilken periode, der har været brand i to af Borgrings porte. Endnu mangler den vestlige port at blive udgravet, så her har arkæologerne endnu ikke oplysninger.

Det har tidligere været offentliggjort i dagspressen, at der har været to brande. Første brand i forbindelse med oprøret imod Harald Blåtand og så en senere brand i 1000-årene. Den teori holder ikke stik, idet der ikke er konstateret to tykke brandlag i nogle af de udgravede porte.

Der er indtil nu hverken fundet våben eller rester efter bebyggelse, men det dukker måske op under de næste to års udgravninger.

Arkaeologien rundt_Borgring_2016_Soeren_Sindbaek_lilleDet er museumsinspektør Nanna Holm fra Museum Sydøstdanmark og professor Søren M. Sindbæk fra Aarhus Universitet, der leder de spændende undersøgelser af Vikingeborgen Borgring. De er begge enige om, at dette års udgravning i høj grad handler om at finde egetræ, der kan bruges til åreringsdatering. Hidtil har man først og fremmest fundet forkullet elletræ, som ikke kan dateres præcist.

I borgens sydport har der ikke været brand, så derfor forventede Søren M. Sindbæk og Nanna Holm sig meget af udgravningsresultaterne her. De blev desværre en smule skuffede. En stor del af de fossile efterladenskaber i portområdet er nemlig eroderet eller gravet væk i forbindelse med dræning. Der blev dog fundet en stump bevaret egetræ, der nu er ved at blive dateret. Resultatet ventes med stor spænding, for et mere præcist årstal for påbegyndelsen af byggeriet vil få mange brikker til en fortolkning af anlægget til at falde på plads.

Arkaeologien rundt_Borgring_2016_drone1_lilledk4s fotograf Andreas Liddle Jensen havde taget sin drone med på sommerens tv-optagelser på Borgring, og det er der kommet en række flotte optagelser ud af. Bl.a. får man et visuelt indtryk af det landskab, som borgen helt strategisk set var placeret i af kongemagten. En del af hemmeligheden bag borgen kan måske findes ude på de omkringliggende bakker. Måske har de været befæstet med palisadevægge, måske er der spor efter krigshandlinger, beboelser eller gravlæggelser. Under alle omstændigheder byder de næste to års udgravninger på mange spændende undersøgelser både i og uden for borgen.Arkaeologien rundt_Borgring_2016_arkaeologo_lilleArkaeologien rundt_Borgring_2016_drone2_lille

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.