Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Gammelt brød og historiske kager med Bi Skaarup (1:3)

Oldtidsbrød, brunkager og honningkager står på programmet, når Bi Skaarup og Frantz Howitz ælter, bager og fortæller om bagekunstens historie på dk4.

Bi Skaarup var arkæolog og madhistoriker. En stor passion og en enorm viden og nysgerrighed var hendes drivkraft, hun stod bag mage bøger om emnet. Hendes evne til formidling var ganske særligt hvilket dk4’s Frantz Howitz fangede. Han og Bi kørte et ganske særligt parløb i adskillige historiske middage på dk4. Her har du nu mulighed for et gensyn med en vidende og passioneret formidler.

Kornsorten Emmer er delvist ukendt i dagens brødproduktion, men ikke desto mindre var det denne tidlige hvedeart, vores fjerne forfædre benyttede, når der skulle bages brød. Fra arkæologien ved man, at også Spelt blev brugt. Netop Emmer og Spelt indgår som hovedingredienser i det ”gamle brød”, som historiske kogekone Bi Skaarup bagte til seerne i denne første del af ”Gammelt brød og historiske kager”.

Hvordan brødene blev bagt i Oldtiden, ved arkæologerne ikke præcist. Der er kun fundet meget få rester efter datidens ovne, men i Sagnlandet Lejre eksperimenteres med bagning, som den kunne være foregået i jernalderen. Derfor er det helt naturligt, at dette historiske madlavningsprogram suppleres med et besøg i Lejre.

Også de valgte kageopskrifter har mange år på bagen. Brunkagerne har deres rødder i Middelalderens rigt krydrede køkken, og honningkageopskriften går tilbage til 1700-tallet og Christiansfeld.

Det er tv-tilrettelæggeren og studieværten Frantz Howitz, der er ”medhjælpende køkkenskriver” for Bi Skaarup. Bi Skaarup havde sit historiske madlavningscenter på Nordfalster, her i programmet valgte hun dog et helt specielt gammelt køkken som ramme til bagningen af ”gammelt brød og historiske kager”. Køkkenet stammer fra begyndelsen af 1900-tallet og er at finde i Herregården fra Fjellerup på Djursland. I dag befinder den fine, lille herregård sig på Frilandsmuseet, hvor den er én af hovedattraktionerne.

Opskrifterne kan findes på adressen: www.historiskmad.dk

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.