Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Lige nu
Schlagerbox

Annonce


”Danefæ top 10 – 2011”

Detektorarkæolog har ved Aggersborg fundet et remendebeslag, der kan være en del af Harald Blåtands klædedragt.

 

Atter i år er dk4´s og Nationalmuseets top 10 liste over de mest interessante danefæfund præget af detektorarkæologernes store arbejde. Et godt eksempel er et meget lille remendebeslag, der blev fundet ved ringborgen Aggersborg ud til Limfjorden. Beslaget forestiller et stiliseret rovdyr med en genstand i gabet. 

 

Remendebeslaget har været lidt af en gåde for arkæologerne, der først antog at fundet hørte 1100-tallet til. Området omkring vikingeborgen Aggersborg havde nemlig stor betydning også i begyndelsen af Middelalderen. Dyret blev først identificeret som en ulv eller måske et lam, der kunne være et tidligt kristent symbol. Inde under beslaget blev der fundet rester efter guldindviklet stof, så ét er sikkert: Dette er en genstand, der har tilhørt en højstatuspersons beklædning.

 

Efter TV optagelserne til "Danefæ top 10 – 2011" var afsluttet, er der forsket mere i den lille, mystiske genstand fra Aggersborg. Det ser nu ud til, at den skal dateres til sidste halvdel af 900 årene – altså til den tid, hvor Harald Blåtand lod Aggersborg – og flere andre ringborge – opføre. En tysk artikel fortæller om de små remendebeslag, at de normalt forestiller en stiliseret løve, og at genstanden i løvens gab er en perle. Disse remendebeslag var noget, som udelukkende den øverste i samfundet – fyrsten eller kongen - smykkede sig med i 900 årene.

 

Også fra den formodede Gorm den Gamle grav under Jelling Kirke er der fundet remendebeslag og små bæltebeslag, der forestiller stiliserede rovdyr – ét af dem med netop en perle i gabet.

 

Spørgsmålet, der nu blæser i vinden over Aggersborg, er om det lille remendebeslag i virkeligheden har tilhørt selve kong Harald Blåtand. Meget tyder på det, og hvis den teori holder stik, burde denne kongelige genstand have haft en betydelig højere placering på listen end den 9. plads den er blevet tildelt.

 

 

Den falske ravbjorn

 Foto: Den "falske" ravbjørn


 Hvad den "falske" ravbjørn forårsagede.

 

Nationalmuseet har været kritiseret for ikke at have gennemskuet den manglende ægthed af en lille ravbjørn, der blev antaget som et danefæfund fra den tidlige Jægerstenalder. Den "uægte" ravbjørn har fyldt meget i medierne – langt mere end de "ægte" danefæfund normalt gør. Den megen medieomtale har dog forårsaget, at der er kommet "ægte" stenalderrav frem fra folks kommodeskuffer. – De fineste stykker er nu kommet med på dk4´s og Nationalmuseets top 10 liste over de bedste danefæfund fra 2011.

 

Ravfund

 

 

Hele listen kan opleves på dk4 første gang fredag den 27. januar kl. 22.00 

 

Det er Frantz Howitz der præsenterer "Danefæ top 10 – 2011", der er udarbejdet af Nationalmuseet.

Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.