Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Gensyn på dk4: Bi Skaarup på Skærtoft Mølle (1:2)

Bi Skaarup var arkæolog og madhistoriker. En stor passion og en enorm viden og nysgerrighed var hendes drivkraft, og hun stod bag mange bøger om emnet. Hendes evne til formidling var ganske særligt hvilket dk4’s Frantz Howitz fangede. Han og Bi kørte et ganske særligt parløb i adskillige historiske middage på dk4. Her har du nu mulighed for et gensyn med en vidende og passioneret formidler.

I mange år har Skærtoft Mølle på Nordals leveret økologisk mel til de danske forbrugere, og gennem kogebogen ”Hjemmebagt” har de givet deres erfaringer videre til, hvordan man bager det gode brød.
Også madhistorikeren Bi Skaarup har skrevet en kogebog ”Bag brødet” med opskrifter på både forhistoriske- og historiske brød.

dk4´s Frantz Howitz har forenet folkene på Skærtoft Mølle med Bi Skaarup i to programmer, hvor der æltes, bages, fortælles madhistorie og slås et slag for det gode mel malet på økologisk dyrkede kornsorter.

Skaertoft Moelle_Bi og FrantzHvordan har brødet været forberedt og bagt i oldtidens Danmark? Man ved, at man har malet mel og forstod sig på at få brød til at hæve gennem en gæringsproces. Man ved også, hvilke kornsorter, der har været benyttet, og man har gjort fund af bageplader i ler fra både Bondestenalderen og Bronzealderen.

Ud fra sit arkæologiske kendskab har Bi Skaarup fantaseret sig til brød fra både Stenalder, Jernalder og Vikingetid. De bliver alle afprøvet i del 1 af ”Bi Skaarup på Skærtoft Mølle”. Størst succes havde små agernboller med mel, malet af udvandede og tørrede agern. Også et rugbrød med bygmel var en overraskende smagsoplevelse, mens stenalderbrød bagt over bål på en varm keramikplade mest må betragtes som et kuriøst alternativ til snobrød.

Det er møller og landmand Jørgen Houmark Bonde og hans hustru Hanne Risgaard, der sammen har skabt det økologiske landbrug Skærtoft om til også at være et mølleri. De er fjerde generation på Skærtoft, men femte generation – datteren Marie-Louise Risgaard – er kørt i stilling som arvtager, og det er bl.a. hende, dk4´s seere kommer til at møde. Sammen med hende kommer programmet helt ned i selve grundlaget for det gode bagværk: kornet.

Skaertoft MoelleAgerenbroedSkærtoft Mølle ligger på Nordals, der emmer af gode historier. Det gav Frantz Howitz anledning til et lille svinkeærinde. Mens brødene hævede, besøgte han den gamle skovfogedbolig Nygård og Englændergraven ude i Nørreskoven sammen med dyrlægen Gregers Høilund-Carlsen. 

Hvor del 1 af ”Bi Skaarup på Skærtoft Mølle” handler om forhistoriske brød, skal der i del 2 bages historiske brød, mens Marie-Louise Risgaard fortæller om sine erfaringer med gær, fordej og surdeje.


”Gensyn på dk4” giver dig mulighed for at se nogle af de skatte vi gemmer i vores arkiver. Bare fordi en samtale er forgået tilbage i de dage, hvor fjernsyn blev produceret i SD, eller med personer, der ikke er mere, kan der stadig være guld at hente. Vi håber i nyder vores ”vindue”.

Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.