Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Arkæologien rundt: Københavns undergrund 2011

Her skal vi tilbage til 2011, hvor jord fra Københavns undergrund fortæller historie.

”Arkæologien rundt” – dk4´s magasin for de historieinteresserede – ser på tingfund og jordprøver fra udgravningerne på Kgs. Nytorv, Rådhuspladsen, Gammel Strand og Kultorvet:

En pose med tørret jord ser ikke umiddelbart spændende ud - og slet ikke på tv. Ikke desto mindre fortæller de jordprøver, arkæologerne fra Københavns Museum har taget under udgravningerne i forbindelse med Metro-ringen, langt flere historier om levet liv end de mere spektakulære fund. Bl.a. kan man ud fra prøverne se, at Københavns byliv udenfor Vesterport, hvor nu Rådhuspladsen ligger, har været langt mere intenst og farverigt end ved det nuværende Kongens Nytorv. Her er det til gengæld voldgraven og de bastionære anlæg, arkæologerne først og fremmest støder på.
”Arkæologien rundt” har besøgt hele fire udgravningssteder – Kgs. Nytorv, Rådhuspladsen, Gl. Strand og Kultorvet – for at se på aktuel by-arkæologi. Det er nu ikke kun jord, dk4´s Frantz Howitz ser nærmere på i denne udgave af Danmarks eneste arkæologiske magasin på TV, men også sjove fund fra Københavns undergrund.

Særlig opmærksomhed er der om en blålersgrube (en uddybning i jorden, der er foret med blåler for at holde gruben vandtæt). Den viste sig at indeholde to sild. Dette særlige fund blev udgravet på Kgs.´s Nytorv lige udenfor det tidligste bastionære anlæg fra begyndelsen af 1200årene. Lignende gruber er fundet ved Skanør-Falsterbo i Sverige, der var centrum for sildeindustri i Middelalderen, men uden indhold af fisk. – Meget tyder på at fiskene stammer tilbage fra 11-1200-årene, hvor den daværende kyst er blevet brugt som landingsplads for fisk.

Også på Gl. Strand har de første jordprøver, arkæologerne har taget i forbindelse med omlægning af rør og ledninger, påvist fiskeben i tusindvis. Her har arkæologerne været nede i de lag, der hører begyndelsen af 1500-årene til. Indtil nu antager man, at Gl. Strand dengang har fungeret som et stort fiskemarked, hvor der måske også er blevet handlet med mange andre varer. Kommende udgravninger i sommeren 2012 vil måske vise, at det nuværende Gl. Strand har været byens havn, før København for alvor blev en ”kongeby” med en ny havn og plads til de helt store skibe.
Ligesom Kgs. Nytorv og Rådhuspladsen er også Kultorvet gravet op i denne tid. Her skal der dog ikke ligge nogen Metrostation, så disse gravninger hører ind under ”byarkæologien”. Før Københavns store brand 1728 lå der huse på det nuværende Kultorvet, og under gravningen var arkæologerne så heldige at finde to lokummer fra 1600 årene samt mange andre sjove fund. Hvad lokummerne gemte, kan dk4´s seere opleve i "Arkæologien rundt - Københavns undergrund".

Den 14. december kl. 20.55 giver Arkæologien Rundt dk4´s seere de nyeste forskningsresultater efter endt udgravning i forbindelse med anlæggelsen af Cityringen i København Metro i programmet
"Arkæologien rundt: Københavns Metro 2018".
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.