Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

En rejse gennem det klassiske Egypten: På ørkensafari

At Egypten er rig på fortidsminder omkring Nilen, er en kendt sag, men også ørkenen gemmer på eventyrlige sanseoplevelser. Alene det at køre gennem de flotte ørkenlandskaber og vide, at den er ét stort fossilt hav skabt af billioner og atter billioner muslingeskaller er bevægende.

Efter mange timers kørsel kommer man til Siwa Oasen med den store ruin efter 1200-tallets by Shali. Byen blev bygget op af ler, der er hærdet af salt. En 3 dages regnskyl fik byen til at brase sammen i 1928, og i dag står den som en stor, ubeboet skulptur midt i Siwas hovedby.

Siwa er ørkenens smukkeste oase med en helt særegen kultur. Beboerne har deres eget sprog, og stadigvæk er en æseltrukken kærre deres vigtigste transportmiddel. Midt i oasen rager Dødebjerget op. Her findes i hundredvis af grave – nogle helt tilbage til ca. år 500 f. Kr.
Den bedst bevarede og smukkeste grav blev fundet i 1940. Britiske soldater huggede store stykker ud af de rige dekorationer for at tage dem med hjem som souvenirs, så både den – og de øvrige grave – kun er skygger af det, de var engang. Fra Dødebjerget er der en fantastisk udsigt over Siwa Oasen – og herfra kan man se over til det sagnomspundne orakeltempel.

Oraklet i Siwa har været kendt langt tilbage i Oldtiden. Alexander den Store har her fået sit orakelsvar og efter sigende blevet erklæret i familie med guden Amun Ra og dermed retmæssig hersker over Egypten. Efter sit besøg i Siwa tog han videre på sine krigstogter for endelig at dø i Babylon. Et besøg i Orakeltemplet er som at føle historiens vingesus, og også herfra er der udsigt ud over oasen og dens omkringliggende saltsøer. Siwa Oasen er truet af ødelæggelse pga. vandet. Da oasen ligger placeret i en stor dal under havets overflade, kan vandet ikke føres bort. Det ligger og fordamper ude omkring oasen og bliver til store saltsøer. De trænger sig længere og længere ind i oasen for til sidst at udslette den.

Også Bahariya Oasen er et besøg værd først og fremmest pga. ”De gyldne mumier”, der blev fundet i en kæmpe grav i 1996. Nogle af mumierne kan beses i noget, der minder om en fabrikshal. – Da Egyptens chefarkæolog Sahi Hawass efter sigende har eneretten på formidling af mumier i Egypten sammen med National Geographic, fik dk4 ikke lov til at filme mumiemuseet – hverken udenfor eller inde, og både fotografen og dk4´s Frantz Howitz blev smidt væk udenfor den dal, hvor mumierne blev fundet. Frantz Howitz har dog fundet en løsning, så der kommer mumier med i programmet alligevel.

Ørkensafariens absolutte højdepunkt er det at overnatte i en teltlejr midt ude i ørkenen og opleve både morgen-, og aftenlyset og nattens totale stilhed under stjernerne. Og endelig er Den Hvide Ørken med dens blændende hvide skønhed en uforglemmelig oplevelse, der ikke kan beskrives i ord eller billeder. Man skal selv have været der for at forstå.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.