Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

I vikingernes land: Trelleborg

Trelleborg er et af Danmarks mest kendte vikingesteder. Hvert år besøges denne ringborg af, i tusindvis, turister fra ind- og udland, der alle ønsker at mærke historiens vingesus. 

I vikingernes_land_Trelleborg_1_lilleOg suset får man, i det øjeblik man er gået over broen og gennem det, der for mere end 1000 år siden var en port ind til selve hovedborgens strengt symmetrisk opbyggede område. Intet sted i verden kender man til noget, der minder om Harald Blåtands ringborge, hvor Trelleborg er den bedst bevarede.

Specielt i juli måned har alle, der har vikingetiden i blodet, mulighed for at udfolde sig på det årlige vikingemarked. Her er hele området udenfor selve borgen forvandlet til en kæmpe teltlejr, hvor vikingeklædte deltagere producerer og faldbyder varer, der alle har rødder tilbage til vikingetiden. Økser og andre våben, mjød, sølvmønter, pileflet, smykker, naturfarvede garner og meget mere. Som besøgende ”forføres” man 1000 år tilbage i tiden, fortæller dk4s Frantz Howitz i et program om Trelleborg, der er sidste del af serien ”I vikingernes land”.

Et af de store tilløbsstykker, under den ugelange festival, er det daglige møde mellem to hære. Den ene hær kommer inde fra hovedborgen og forestiller at tilhøre kong Harald Blåtand, mens den indtrængende hær tilhører hans ambitiøse søn Svend Tveskæg, der gjorde oprør imod sin far. Derefter udkæmper sig et voldsomt slag med sværd og økser som våben. Hver dag kan resultatet af slaget falde forskelligt ud, for man ved ikke, hvordan slagene om Trelleborg endte, men man ved fra de arkæologiske fund, at borgen har været under angreb. Selvom de to hæres kampe under festivalen er et rollespil, er der med andre ord et vist historisk belæg for løjerne.

Det var Nationalmuseet, der i perioden fra 1934-42 udgravede Trelleborg, hvis ringformede vold ellers var bestemt til at skulle udgøre fundamentet til en væddeløbsbane for motorcykler. Det blev der heldigvis sat en stopper for, og det arkæologiske arbejde kunne begynde. Udover at arkæologerne fandt ud af, hvordan vold og voldgrav har været opbygget, fandt de stolpehuller efter de symmetrisk placerede halbygninger, rester efter brændt træ, grave og ikke mindst en mængde tingfund, der fortæller om livet i et kassernelignende anlæg. Her har der ikke blot boet soldater, men også håndværkere, kvinder og børn. Mange af fundene fortæller, at mange af soldaterne kom fra det baltiske område, Norge og Bornholm.

I vikingernes_land_Trelleborg_5_lilleAlle fundene fra Trelleborg tilhører Nationalmuseet, der forestod alle udgravningerne, men en stor del af dem er udstillet på det lille museum, der er tilknyttet Trelleborg. Én af de udstillede genstande påkalder sig en særlig opmærksomhed. Resterne efter det eneste skjold fra vikingetiden, der endnu er fundet i Danmark. Fundet blev gjort i 2008 i et vådområde lige udenfor Trelleborgs (og dermed Nationalmuseets) grænser. Derfor har Nationalmuseet ikke gjort noget ”krav” på denne unikke genstand, som programmets gennemgående formidler, overinspektør Anne-Christine Larsen viser frem til Frantz Howitz med stor glæde og stolthed.

I denne tid er en styregruppe i færd med at planlægge virkeliggørelsen af et oplevelses-, og videncenter i forbindelse med Trelleborg, der - sammen med ringborgene Aggersborg og Fyrkat, er på Unescos tentative liste over enestående og umistelige historiske mindesmærker. Om de tre ringborge kommer på den ”øverste” liste og erklæres World Heritage afgøres, som det ser ud på nuværende tidspunkt, i løbet af 2015.

”I vikingernes land: Trelleborg” er den sidste af i alt seks dele om vikingetidens Danmark, der har omhandlet Ribe, Nationalmuseets vikingeskatte, Kongernes Jelling, kongegraven i Ladby, Lindholm Høje/Fyrkat og til sidst Trelleborg.

Med udgangspunkt i dk4s billedmateriale, kombineret med nye optagelser samt interviews med professor Søren Michael Sindbæk, skal dk4 – med Frantz Howitz som tilrettelægger – levere en film om vikingetiden i Danmark til visning under en stor vikingeudstilling i Suzhou i Kina.

I vikingernes_land_Trelleborg_6_lille
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.