Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Havemagasinet: Georginer

Der er ikke mange andre planter, der har så lang en blomstringstid som georginer, eller dahlia som de også kaldes. De giver haven kulør helt fra juli til den første frost melder sin ankomst.

Få succes med georginer


Tekst: Louise Møller, Haveselskabet

Georginer har de seneste år oplevet lidt af en opblomstring, bogstavelig talt. De var populære tilbage i 1960’erne og 70’erne, men gik så lidt af mode. Nu er de populære som aldrig før. Haveejerne har igen fået øjnene op for georginernes mange kvaliteter. Især den lange blomstring er noget mange sætter pris på, og kan man lide at dyrke skærehave (blomster, der dyrkes til at lave blomsterbuketter), er georginerne næsten uundværlige.

IMG 1250_450x600Besværlig, men besværet værd
Georginer er knoldplanter. Man lægger knoldene i jorden i foråret, når risikoen for frost er ovre, og de graves op igen, når den første nattefrost har været forbi, og opbevares frostfri vinteren igennem. Denne proces er noget, der afholder mange fra at dyrke georginer. De synes, det er besværligt. Men er man glad for blomster, så vil man nok hurtig skifte mening og sige, at georginernes mange smukke blomster er hele arbejdet værd. Hvor man med træer, buske og stauder måske skal vente alt fra 2-20 år før de viser deres fulde potentiale, så giver georginer fuld valuta for pengene, allerede det første år, man har dem i haven.

Sol, vand og gødning er georginernes livret
Georginer kommer oprindeligt fra Mexico, og trives godt i sol. Men meget sol betyder også stor fordampning, og georginerne bryder sig ikke om tør jord. Så der må vanding til hvis man vil have det optimale ud af de smukke knoldplanter. Har man rigtig mange georginer kan man vande med siveslange. Det sparer meget arbejde. Har man kun få planter, er det overkommeligt med en vandkande.
Det siger næsten sig selv at der skal energi til at producere så mange blomster igennem mange måneder. Derfor har georginerne brug for en velgødet jord. Det nemmeste er at blande kompost rundt i det øverste jordlag, når man alligevel lægger knoldene i foråret. En almindelig allround havegødning kan naturligvis også bruges.

Vinteropbevaring
Vinteropbevaringen af knolde er noget af det, der godt kan være vanskeligt. Mest fordi de færreste haveejere har det helt optimale opbevaringssted. Knoldene skal opbevares køligt, men frostfrit, tørt, men ikke for tørt og gerne mørkt. Et frostfrit skur, et loftsrum eller en kælder (ikke ved siden af fyret) er gode steder for opbevaring, og så kan det være en god ide at holde øje med knoldene et par gange i løbet af vinteren. Er der syge knolde, skal de fjernes før de smitter de andre, og er knoldene meget tørre, kan man fugte dem med en vandforstøver.

IMG 1249_450x600Kan man dyrke georginer når man har snegle?
Det korte svar er ja, men man må tage sine forholdsregler, hvis man har mange dræbersnegle, for de har georginer højt på listen over livretter. Har man rigtig mange snegle, kan det være en fordel at plante sine georginer i højbede, hvor der monteres sneglehegn på kanterne. Ligeledes kan forkultivering af knoldene være en god idé. Hvis knoldene forkultiveres i vindueskarmen eller i drivhuset, og først plantes ud, når de har fået de første veludviklede skud, så er de mere modstandsdygtige overfor snegleangreb.

Læs meget mere om dyrkning af georginer på haveselskabet.dk


Se programmet allerede nu på dk4.tv

Se et spot for programmet her

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.