Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Havemagasinet: Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot

Da man i 2015 besluttede at renovere Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot, gik et stort arbejde i gang. Siden Dronning Ingrids død i år 2000 havde der kun været meget begrænset aktivitet i haven, men nu ønskede man, at køkkenhaven skulle blive en attraktion – at åbne for offentlig adgang, samtidig med at der naturligvis skulle dyrkes frugt og grønt til kongehuset.

Tekst: Louise Møller: Haveselskabet

Her to år efter indvielsen af haven, er der fuld gang i dyrkningen, og selvom om gartnerne stadig arbejder på at finde faste rutiner, og mange af frugttræerne stadig er små, så er haven et imponerende anlæg som emmer af historie og højtidelighed. Denne køkkenhave er noget særligt. Køkkenhaven ved Graasten Slot er køkkenhave i stor skala, men der dyrkes i store træk på samme måde som de fleste mindre køkkenhaver. Der dyrkes efter økologiske principper, og de mange bede gør det muligt, at der er nogle bede hvert år der sås til med grøngødning, så jorden får en pause, inden der igen kan dyrkes grøntsager året efter. Der gødes med kompost og organisk gødning og i drivhusene bekæmpes skadedyr med biologisk bekæmpelse i form af nyttedyr.

Havemagasinet Den_Kongelige_Koekkenhave_3_800x1067Havemagasinet Den_Kongelige_Koekkenhave_4_800x1067Blomster og grøntsager side om side

Bedene er ikke kun fyldt med diverse grønsager. I bedet med majs står en kant af stolt kavaler og bedet med salat opdeles i mindre felter af rækker af frøkenhat. Mange steder står grøntsager og blomster side om side. Blomsterne er der ikke kun for at give kulør til haven. De bruges til dekorationer og buketter på slottet når kongefamilien er til stede. Desuden plukkes der buketter til den lille café som åbnede i forbindelse med indvielsen af den nye køkkenhave.

Havemagasinet Den_Kongelige_Koekkenhave_5_800x1067Havemagasinet Den_Kongelige_Koekkenhave_2_800x1067Nyt paradehus og gamle drivhuse

Som en del af det store renoveringsprojekt blev der opført et nyt paradehus i haven. Det bruges primært til opbevaring af de store baljeplanter om vinteren. Om sommeren er der tomt, men der bruges stedet til diverse arrangementer. Noget af det, der er tilbage fra den gamle køkkenhave, er de tre drivhuse. Her dyrkes alt fra tomater, agurker, ferskner og druer. Drivhusene bruges også til forkultivering i det tidlige forår, af de afgrøder som med fordel kan startes op tidligt, for senere at blive plantet ud i køkkenhaven. 

Havemagasinet Den_Kongelige_Koekkenhave_4_900x405
Intet går til spilde
Selvom der dyrkes store mængder af grøntsager, krydderurter, frugt, bær og blomster, er der næsten intet der går til spilde. Størstedelen høstes, når kongefamilien har residens på slottet. Bær og frugt, som modner senere på sæsonen høstes og laves bl.a. til marmelade som sælges i den lille butik, der ligger i sammenhæng med cafeen. Det hænder også at gartnerne lægger lidt grøntsager frem som de besøgende kan tage med hjem. Fx en squash, tomater, pralbønner eller et græskar. Så når sæsonen slutter midt i efteråret, er køkkenhaven mere eller mindre tom og klar til at holde pause for vinteren.


Se programmet allerede nu på dk4.tv


Se et spot for programmet her

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.